Dlaczego warto jeść truskawki?

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki to owoce, które cieszą się niezwykłą popularnością zarówno wśród osób młodszych, jak i starszych — zachwycają słodki, a zarazem orzeźwiającym smakiem, który idealnie pasuje w formie samodzielnej przekąski, nadaje się jako dodatek do ciast i deserów oraz świetnie sprawdzi się w formie smoothie lub koktajlu. Obecnie na świecie dostępnych jest kilka tysięcy odmian truskawek, dzięki czemu ich wyjątkowym smakiem możemy cieszyć się w każdym sezonie. Dlaczego warto wprowadzić truskawki do swojej codziennej diety?

Truskawka, czyli co właściwie?
Truskawka to owoc, który jednak nie występuje naturalnie w środowisku, lecz powstał dzięki skrzyżowaniu ze sobą odmiany poziomek chilijskich i poziomek wirginijskich. To właśnie owoc takich działań nazywamy truskawką, która jest smaczna i ceniona za swój rześki, a zarazem niezwykle oryginalny smak, który przypadnie do gustu niemal każdemu miłośnikowi owoców. Jeżeli nie preferujesz jedzenia truskawek poza sezonem, ponieważ nie są one wystarczająco smaczne, warto skusić się na truskawki liofilizowane, które zachowują niepowtarzalny smak świeżych truskawek, ich zapach, kształt oraz kolor, a jednocześnie zyskują na chrupkiej teksturze, dzięki czemu maksymalnie zwiększa się ich atrakcyjność.

Jakie wartości ma truskawka?
Truskawki to przede wszystkim owoce o niskiej kaloryczności, które są chętnie wybierane przez osoby przebywające na diecie, ponieważ w 100 gramach znajduje się ok. 32 kcal, co pozwoli nam się nimi objadać bez większego poczucia winy. Co więcej, w truskawkach znajdują się niewielkie ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Truskawki posiadają ogromne ilości witamin i cennych minerałów, są m.in. źródłem wapnia, fosforu i potasu, a także posiadają błonnik pokarmowy, który wspomaga układ trawienny. Ponadto są cennym żródłem witaminy C i K — mają one również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są świetną przekąską dla cukrzyków.

Ostatnie komentarze: (0)
Skomentuj ośrodek zdrowia:
Ocena za całość: